RECEPT

Här finner du goda och användbara recept såväl som lite tips och trix för hur du pimpar ditt bakverk.

Sidan fylls på efterhand så håll till godo!

Tårtbotten

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ungen på 175 grader och klä din form med bakplåtspapper eller folie, smöra.
Blanda ägg och socker med elvispen länge så det blir ordentligt vitt och pösigt.
Blanda ihop mjölet och bakpulvret och sikta det. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten, lite i taget. Om du använder handskar så känner du att det inte blir några klumpar, annars använder du en slickepott.

Vänd sen ner din smet i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Låt svalna ordentligt innan du delar din botten i tre delar.


 

Kristyr

Ingredienser:
3 msk äggvitepulver
6 msk ljummet vatten
ca 500 g florsocker

Gör så här:Kristyr_2
Rör ut äggvitepulvret i ungefär hälften av florsockret och tillsätt sen vattnet, lite i taget. Låt maskinen vispa upp smeten till en vit, jämn och glansig smet. Vänd i resterande florsocker, lite efterhand, tills kristyren har den konsistens du önskar.  smeten Det brukar ta totalt ca 6-8 min att vispa kristyren – när massan bildar små toppar, liknande maräng, är den klar.

Använd en bakmaskin med stark motor på grund av att kristyren blir väldigt tung på slutet, risk att motorn på din bakmaskin brinner upp om den inte är tillräckligt stark.


Placera kristyren i en lufttät burk i rumstemperatur. Ej i kylen då den ska förvaras fuktfritt.Den håller i 3 månader ospritsad och i 1 år efter du spritsat den.

För att göra kristyren lösare tillsätter du några droppar vatten, för en hårdare kristyr tillsätter du istället florsocker. Till alla tyllar med liten öppning behövs generellt sätt en lösare kristyr och för spritsning där man önskar mycket detaljer behövs en fastare kristyr.


 

 

Sugarpaste

Ingredienser:
Egen_sugarpaste1 msk gelatinpulver
60 g kallt vatten (0,6 dl)
175 g vit sirap (1,25 dl)
1 msk glycerol
2 msk neutral olja eller kokosfett
800-900 g florsocker
ev smak och färg

Gör så här:
Blanda gelatinet med det kalla vattnet. Låt det stå tills blandningen stelnat. Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp tills det har löst sig. Tillsätt sirap och glycerol och blanda ordentligt. Rör i oljan/fettet och ta bort skålen från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg.

Låt blandningen svalna något. Jobba in florsockret lite i taget och blanda väl. Använd gärna elvispens degkrokar på en låg hastighet. Den ska vara lite kladdig, för den stelnar något och är lättare att arbeta med om den inte är för torr. Du kan ha i mer florsocker när du sen arbetar med sugarpasten.

Ta upp degen på plastfolie och plasta in den väl. I det här stadiet ska den vara väldigt kladdig. Lägg i tät påse och i tätslutande burk och låt den stå minst ett dygn i rumstemperatur innan du använder den.
Sugarpaste är lättare att arbeta med än marsipan då den är smidig i sin konsistens och spricker inte lika lätt. Sugarpaste är ett bra alternativ för den som är allergisk mot mandlar.
Om du gillar smaken av marsipan bättre än sugarpaste kan du blanda i kavlingsmarsipan och göra en mix av de båda.

 

 


 

 

Marängsmörkräm

Ingredienser:
5 äggvitor
2,75 dl socker
313 g osaltat smör

Gör så här:
Börja med att skära upp smöret i tärningar och se till att det är rumstempererat. Alla ingredienser du har i en smörkräm måste ha samma temperatur för att krämen inte ska skära sig.
Vispa äggvitorna med sockret över ett vattenbad till 60 grader. Häll i blandningen i din assistent och vispa i ca 5-10 min på medelhastighet. När skålen är fingervarm utanpå är den klar.

Klicka sedan i smöret i små tärningar med ca 10-15 sekunders mellanrum. Vispa hela tiden på medelhastighet. När du tillsatt allt smör kan du smaksätta din smörkräm med tex vanilj, citron eller lime.

Kom ihåg att smaksättningen måste ha samma temperatur för att krämen inte ska skära sig.

Är olyckan ändå framme och smörkrämen skär sig kan du rädda den genom att ta en liten del av krämen, värma den i micron och sen arbeta i den igen under ständig vispning. Det kan hända att den inte går ihop helt efter första gången, då kan du göra om proceduren tills den är slät och fin igen.

 


 

Kladdiga kladdkakan

Ingredienser:
200g mörk choklad
200g smör
4 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält choklad och margarin i en tjockbottnad kastrull på svag värme.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver noga i en liten skål.

Vänd försiktigt ner den avsvalnade chokladsmeten i ägg och sockerblandningen. Vänd till sist i mjölet med varlig hand så smeten blir slät.
Häll smeten i en smörad form och grädda på nedersta falsen i exakt 12 min. (Kan behöva anpassa längden beroende på ugn) Kakan ska inte ha ”stannat” helt utan smeten i mitten blir sen den kladdiga delen av kakan.

Låt kakan kallna i formen och ställ den gärna kallt.
Servera tårtan tillsammans med en klick lättvispad grädde.

 


 

Kokskaka

Ingredienser kaka:
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Ingredienser kräm:
75-100 g margarin
1 äggula
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Rör tills det är en jämn smet, tillsätt vattnet och grädda i ca 25-30 min i 200 grader.

Lägg alla ingredienserna till krämen i en kastrull och sjud tills sockret smält och krämen är tjock och slät. Låt den svalna och bred sedan ut den över kakan. Strö över kokos.

 


 

Jordgubbsmousse

Ingredienser:
3 gelatinblad
225 g jordgubbar
0,75 dl socker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp jordgubbarna tillsammans med sockret i en kastrull och låt koka ett par minuter. Pressa sedan jordgubbarna genom en sil så du får en purė. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dom i jordgubbspurén.
Låt svalna under tiden du vispar grädden lätt. Grädden ska absolut inte vara för hårt vispad utan gärna lätt rinnande så du kan hälla moussen över tårtan utan klumpar.
Vänd slutligen ihop jordgubbarna med grädden och häll över tårtan för att stelna. Om nödvändigt, skaka den slät.

 


 

Jordgubbsspegel

Ingredienser:
300 g jordgubbar
3 msk socker
1 gelatinblad

Gör så här:
Låt jordgubbarna och socker koka upp tills dom är mjuka. Sila sedan bären så att du får en puré.
Lägg tillbaka purén i kastrullen och smält gelatinbladet i den varma massan. Låt purén svalna innan du häller blandningen på din tårta för en otroligt vacker och glansig yta.

 


 

Dumlemousse

Ingredienser:
200g Dumlekolor
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält kolorna över ett vattenbad och rör ned ett ägg i taget.
Smält gelatinbladen i micron i ca 10 sek och rör ned dessa i chokladen.
Låt blandningen svalna till rumstemperatur under tiden du vispar grädden lätt. Vänd ihop chokladen med grädden och häll moussen över din tårta. Ställ att stelna i kylen.

 


 

Mörk chokladmousse

Ingredienser:
200g mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i en del av grädden och vänd sen ner resten med stora, luftiga tag. Häll moussen över den svala tårtbotten i ett jämntjockt lager. Ställ att stelna i kylen.
 


 

Mjölkchokladmousse

Ingredienser:
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.
Smält mjölkchokladen i ett vattenbad och rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron (10 sek) och rör ner dessa i chokladen.
Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan. Ställ att stelna i kylen.

 


 

Cheescakemousse

Ingredienser:
200g philadelphiaost
0,5 dl florsocker
200 g vit choklad
1 msk vaniljsocker
1 äggula
1 dl grädde

Gör så här:
Smält chokladen och låt den svalna. Vispa grädden halvhårt.
Vispa philadelphiaosten med vanilsocker och florsocker fluffigt.
Rör sedan med stora rörelser ner den smälta chokladen i ost- och sockerblandningen. Vänd till sist i grädden.